Tehlikeli bölge planı işletmelerde çalışan işçileri olası tehlike oluşturabileceği alanları, iş makinaları ve ekipmanlarının bulunduğu noktaları kapsayan alanın planının oluşturulmasını ifade eder.
İşletmede aktif olarak çalışılan bölge ve personelin yoğun olduğu alanı ifade eden tehlikeli bölge planı, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda açıkça belirtilmiştir.
İş güvenliği açısından tehdit oluşturan tehlikeli bölgelerdeki olası riskler tespit edilmeli ve gerekli önlemler OSGB tarafından alınmalıdır. İş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi, işletmenin mimarisindeki fiziki şartları analiz eder ve değerlendirir.
Tehlikeli bölge planı genel olarak tüm risklerin belirlenmesi açısından önemlidir. Hem işletmenin hem de yakın çevrede bulunan diğer işletmelerin güvenliğinin sağlanması açısından bu plan büyük bir önem taşır.
Tehlikeli sınıfta yer alan ve çok tehlikeli sınıfta bulunan kimyasal maddeler ile ilgili işletmeler, patlamadan korunma dökümanın da belirtilen tehlike bölge planını mutlaka oluşturmalıdır. Bu planda genel olarak semboller kullanılmaktadır. Tehlikeli bölge planı, işyerlerinde acil durum planına dahil edilmektedir.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 1 Temmuz 2015 tarihi itibariyle Tehlikeli Madde Danışmanlığı hizmetini belirli firmalara zorunlu tutmuştur. Belirli koşullara sahip bu firmalar danışmanlık hizmeti almadığı takdirde yasal olarak ceza alır.
Danışmanlık zorunluluğu nakliye alanında hizmet veren firmalara getirilmiştir. Aynı zamanda bu zorunluluk tehlikeli madde bulunan işletmeleri de kapsamaktadır. Kara, hava, deniz ve demiryolu üzerinden nakliye yapan tüm işletmeler Tehlikeli Madde Danışmanlığı hizmetinden faydalanmak zorundadır.
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Eğitimi Ücreti Ne Kadar?
Tehlikeli madde güvenlik danışmanı önemli bir görev yerine getirmektedir. Danışmanlık eğitimi ücreti ise ülke genelinde standarttır. Farklı firmalar tarafından verilen danışmanlık eğitiminin ücreti birbirinden farklı olmamalıdır.
Danışmanlık eğitimi sonrasında ilk defa verilen sertifika ücreti, yenileme ücretinden ve kayıp sonrası yenileme ücretinden farklıdır. Tehlikeli madde güvenlik danışmanı olarak iş hayatında görev yapan kişilerin aylık aldığı ücret yüksektir. Bakanlık tarafından zorunlu tutulan danışmanlık için firmaların ayırdığı bütçe de önemli seviyelerdedir.
Tehlikeli madde güvenlik danışmanlarının sorumluluğu iş kazalarını önlemek ve meslek hastalıklarını en düşük seviyeye indirmektir. Özel olarak çalışanlar tek tek eğitimden geçirilir. Danışmanlar eğitimlerini tamamlamış tecrübeli kişiler olsa da çalışanların da bilgilendirilmesi gerekir.
Bu nedenle danışmanlar çalışanları bilgilendirir ve çalışanlar da alması gereken önlemleri alır. Danışmanların genel olarak dikkat ettiği konu ise işletmelerin üretimini ve hizmetini önlemeyecek şekilde güvenlik tedbirlerinin alınmasını sağlamaktır.
Kimler Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Olabilir
İş güvenliğinin önem kazanmasıyla birlikte tehlikeli madde güvenlik danışmanı da önem kazanmıştır. Peki, açık olan kadrolara atanacak danışmanlar kimler olabilir? Danışmanlık sertifikası alacak olan kişiler eğitimden geçer. Eğitim ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kurumlardan verilir.
Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı için kişilerin üniversite mezunu olması gerekir. Kişiler herhangi bir üniversitenin 4 yıllık lisans bölümünden mezun olmuş olmalıdır. Herhangi bir lisans programından mezun olan öğrenciler danışmanlık için 49 saatlik bir eğitim alır. Eğitimi tamamlayanlar bakanlık tarafından yapılan sınava girmeli, sınavda başarılı olmalıdır.
Eğitimi tamamlayan kişiler için zorunlu olan bir eğitim daha vardır. Tehlikeli madde güvenlik danışmanı olmak isteyenler yangın eğitimi de almak zorundadır. Yangın eğitimi MEB tarafından görevlendirilmiş kurumlardan ya da itfaiye müdürlüklerinden verilmektedir.
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Bulundurma Zorunluluğu Olan Firmalar
Bünyesinde tehlikeli madde güvenlik danışmanı taşıması gereken firmaların bazı şartları karşılaması gerekir. 12 aylık dönem içerisinde yaptığı faaliyetlerle firmaların taşıması gereken şartlar:
Yıl içinde 50 ton ve üzerinde tehlikeli madde taşıması yapan firmalar,
Yıl içinde 50 ton ve üzerinde tehlikeli madde paketlemesi yapan firmalar,
Yıl içinde 50 ton ve üzerinde tehlikeli madde doldurma ve boşaltma yapan firmalar.
Tehlikeli madde güvenlik danışmanı en fazla beş işletmeden sorumludur. Danışmanın her bir işletmeden sorumlu olduğu konular:
İşletmenin uluslararası prosedürlere uygun olup olmadığını denetlemek
İşletmenin protokollere uygun olması için rehberlik etmek
Yıl sonunda rapor hazırlamak
Hazırlanan raporları ve verileri bakanlığa ait merkezi kayıt sistemine işlemek
Çalışanlara danışmanlık desteği vermek
Çalışanlara risk eğitimi vermek
Çevre koruma şartlarına uyulması için çalışanlara destek vermek